Hjem / Artikler / Osteopat – mer enn bare en terapeut

Osteopat – mer enn bare en terapeut

Osteopati er en behandlingsform som stadig får mer oppmerksomhet, men hva innebærer det egentlig? Hvordan skiller det seg fra andre manuelle terapiformer, og hva kan en osteopat gjøre for deg? Vi tok en prat med osteopat Severin, som delte sine erfaringer og innsikter om denne unike tilnærmingen til helse.

Osteopat som bruker hendene til å behandle en klient som ligger på en benk.

Osteopati er en behandlingsform som stadig får mer oppmerksomhet, men hva innebærer det egentlig? Hvordan skiller det seg fra andre manuelle terapiformer, og hva kan en osteopat gjøre for deg?

Vi tok en prat med osteopat Severin, som delte sine erfaringer og innsikter om denne unike tilnærmingen til helse. Severin er en av grunnleggerne bak LB Helse, en behandlingsinstitusjon for fysioterapi, osteopati, massasje og trening. LB Helse har filialer flere steder i Oslo og på Østlandet, i tillegg til å behandle idrettslag, bedrifter og privatpersoner hjemme.

Hva er egentlig en osteopat, og når bør du oppsøke en?

Mange lurer nok på hva forskjellen mellom en osteopat, fysioterapeut og kiropraktor er. Severin forteller at osteopater er utdannet til å forstå kroppen som en helhet, der fysiske, psykiske og sosiale faktorer spiller sammen for å påvirke helsen vår. Dette er en av grunnene til at stadig flere oppsøker en osteopat for behandling av både akutte og kroniske plager.

En fysioterapeut fokuserer primært på rehabilitering etter skader, samt forebygging og behandling av bevegelsesrelaterte problemer, ofte ved bruk av ulike øvelser og treningsprogrammer. En kiropraktor spesialiserer seg på behandling av muskel- og skjelettplager, spesielt relatert til ryggraden, og bruker justeringer og manipulasjoner for å korrigere feil i ledd og forbedre nervefunksjon.

«Osteopati handler om mer enn å lindre smerte. Det handler om å forstå årsaken bak smerten og bidra til at pasienten tar ansvar for egen helse,» forklarer Severin. «Vi jobber med kroppens naturlige evne til å helbrede seg selv. Dette gjør vi gjennom manuell behandling, der vi bruker hendene våre til å manipulere, tøye og massere ulike deler av kroppen.»

Osteopater behandler og forebygger en rekke plager, blant annet ryggsmerter, nakkesmerter, hodepine, skuldersmerter, og idrettsskader. Men behandlingen stopper ikke der. «Vi jobber også mye med kvinnehelse og fordøyelsesproblemer,» legger Severin til.

Flere fordeler ved behandling hjemme

En interessant utvikling i osteopatifeltet er muligheten for å få behandling hjemme. Severin forteller at responsen fra klientene har vært svært positiv.

«Det er utelukkende positive tilbakemeldinger. Klientene setter pris på hvor tidsbesparende og effektivt det er. Selv om man mister noen faktorer fra den kliniske settingen, gir det hjemlige miljøet en ro og avslapning som kan være gunstig for behandlingen,» forklarer han.

For mange er hjemmet en trygg sone der man lettere kan slappe av, noe som igjen kan gjøre behandlingen mer effektiv. Dette kan være spesielt nyttig for personer med hektiske hverdager eller for de som har utfordringer med å komme seg til en klinikk.

“Våre terapeuter har minst fire års utdannelse og god erfaring innen sitt fagfelt. Vi er opptatte av å levere høykvalitets helsetjenester og Leii hjelper oss å kunne møte kundene hjemme,” sier Severin.

Når bør du oppsøke en osteopat?

Osteopati tilbyr en helhetlig tilnærming til helse som kombinerer manuell behandling med veiledning og egeninnsats. Uansett om du har spesifikke plager eller ønsker å jobbe forebyggende, kan det være klokt å vurdere en konsultasjon hos en osteopat.

«Det er aldri et dårlig tidspunkt å oppsøke en osteopat,» sier Severin. «Osteopati er både forebyggende og rehabiliterende. Hvis du har begynt med en ny treningsrutine, merker økt arbeidsmengde, eller opplever ubehag i kroppen, kan det være lurt å få en vurdering.»

Han understreker også viktigheten av tidlig intervensjon. «Jo tidligere du tar tak i småplager, desto mindre er sjansen for at de utvikler seg til større problemer. Osteopati handler om å bevare kroppens balanse og funksjon, og å hindre at små skavanker blir til større utfordringer.»

Enkle tips for en aktiv hverdag

Severin har også noen enkle råd for hvordan man kan redusere risikoen for skader i hverdagen. Han foreslår daglige gåturer, tøying og styrkeøvelser for å holde kroppen sterk og fleksibel. «Planken er en super øvelse for kjernemuskulaturen, som er essensiell for å forebygge rygg- og hoftesmerter,» sier han.

«Mitt beste råd er å holde seg i fysisk aktivitet – beveg deg så mye som mulig og invester mer i din egen helse enn på Oslo Børs!»

«Du kan også oppsøke en osteopat for råd om forebygging,» legger han til.

For å lese mer eller for å booke en time i Oslo, Bergen eller Trondheim, besøk vår kategoriside hvor vi har samlet våre ulike behandlingsformer.